Home » Blog » Știri » Digitalizare și Inovare în administrația publică

Digitalizare și Inovare în administrația publică

postat în: Știri 0

Dr. ec. Ioana Petcu

Digitalizare și Inovare în administrația publică

Organizat de ICI București, în colaborare cu Ghidul Primăriilor

 

In data de 22 februarie 2024, ICI București alaturi cu Ghidul Primăriilor a organizat evenimentul „Digitalizare și Inovare în administrația publică”, avand ca scop schimbul de idei și bune practici cu privire la utilizarea tehnologiei în modernizarea serviciilor publice.

Evenimentul a reunit peste 40 de UAT-uri care au descoperit cum pot beneficia de tehnologii precum blockchain in vederea  îmbunătățirii serviciile publice și construirea unui brand puternic pentru orașul, comuna sau sectorul pe care îl reprezintă.

Temele propuse au vizat securitatea cibernetica, dezvoltarea competențelor digitale, platforme digitale de interoperabilitate ce facilitează interacțiunea cu cetăţenii, mediul academic, companii private sau societatea civilă.

În deschiderea evenimentului, Dr. Ing. Adrian Victor VEVERA, Director General ICI București a subliniat importanța digitalizării în administrație, iar Dl. George TURCU, Managing Partner Ghidul Primăriilor și moderator al evenimentului a afirmat ca Ghidul Primăriilor este un spațiu de colaborare, susținere, educație și promovare pentru administrația locală.

In continuare a fost prezentarea d-lui dr. ing. Paul NICULESCU-MIZIL GHEORGHE, Şef Compartiment Transfer Tehnologic la ICI București, despre “Blockchain și active digitale NFT-uri”, prezentând oportunitățile pe care le oferă tehnologiile Blockchain și NFT-urile pentru administrațiile locale si soluțiile inovatoare de economisire a cheltuielilor prin emisiune de colecţii, în vederea realizării unui brand de oraș/ comună. Primul marketplace-ul instituțional pentru NFT-uri este realizat de ICI București în colaborare cu MultiversX, iar ICI D|SERVICES reprezintă o platformă de generație următoare de tip Web3 și este prima platformă instituțională de tranzacționare de active digitale NFT din Europa.

Prezentarea dl-ui. Florin VIDU, Șef al Serviciului ICISOC – furnizor de servicii de Securitate cibernetică din cadrul ICI București, a prezentat serviciile integrate de tip SOC (Security Operation Center) (precum detecție și blocare intruziuni; detecție anomalii; detecție vulnerabilități; identificare incidente și evenimente în timp real și elaborare analize detaliate de Securitate), Servicii de consultanță pentru elaborarea de planuri/norme/proceduri personalizate în scopul creșterii nivelului de securitate informatică și o platformă software pentru lucru colaborativ și backup centralizat pusă la dispoziția autorităților locale.

D-na dr.ec. Ioana PETCU, cercetător științific III și manager de proiecte de digitalizare în cadrul Serviciului Cloud Computing ICIPRO, a prezentat în cadrul secțiunii dedicate competențelor digitale, gama variată de cursuri de formare și perfecționare de competențe specifice domeniului IT&C oferite de Centrul de Pregătire și Formare Profesională Continuă al ICI București. Răspunzând întrebărilor venite din sală, d-na Petcu a subliniat faptul că aceste cursuri se adresează atât angajaților din sectorul public, cât și cetăţenilor prin autoritățile locale care pot accesa fonduri pentru dezvoltarea competențelor digitale, aspect care a stârnit interesul publicului prezent la eveniment.

În continuare d-na Petcu a trecut în revistă pilonii digitalizării în administrația publică, explicând concepte cheie precum digitizare, digitalizare, transformare digitală, automatizare și inovare, făcând o trecere firească la următoarea prezentare Platforme digitale de interoperabilitate în interacţiunea cu cetăţenii.

Dl. mat. Paul Vasile, Sef Serviciu Securitate cibernetică alături de Dl. Victor Ştefan Cucu, programator în cadrul aceluiași serviciu, au prezentat un exemplu de bună practică pentru administraţia publică – o platformă de interoperabilitate pentru interacţiunea digitală cu cetățenii, soluție digitală dezvoltată, implementată și pusă în funcţiune de ICI București în cadrul unui UAT.

Evenimentul „Digitalizare și Inovare în administrația publică” a marcat astfel debutul unei serii de evenimente dedicate procesului de digitalizare în administrația publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *