Ceremonia de inaugurare a avut loc cu participarea unor invitați stimați printre care ministrul român al Cercetării, Inovării și Digitalizării Bogdan-Gruia Ivan, secretarul de stat și purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin, fost negociator șef al României pe probleme cibernetice în Consiliul UE. Alexandru Nazare și Rectorul Universității Politehnica Mihnea Cosmin Costoiu.
Odată cu mutarea în sediul permanent, ECCC finalizează procesul de obținere a autonomiei și devine pe deplin înființată. Centrul este primul organism al UE cu sediul în România și își propune să consolideze autonomia strategică a UE în domeniul securității cibernetice, să consolideze infrastructurile critice și să stimuleze competitivitatea industriei UE, a IMM-urilor și a start-up-urilor pe scena globală.
Acesta sprijină inovarea și politica industrială în domeniul securității cibernetice, precum și dezvoltarea și coordonarea proiectelor UE de securitate cibernetică în cadrul actualului buget multianual al UE (2021-2027). De la înființare, ECCC a investit peste 600 de milioane EUR în proiecte de securitate cibernetică în întreaga Europă, iar până în 2027 se preconizează că vor fi investite încă 400 de milioane EUR, în cadrul programelor Europa digitală și Orizont Europa.
Aceste investiții vor continua să sprijine tranziția digitală a economiei noastre, așa cum a făcut Centrul sub coordonarea Comisiei Europene, înainte de a-și atinge autonomia financiară în septembrie 2024.
Bogdan-Gruia Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, a declarat: „ECCC are un partener puternic în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Înființarea centrului nu ar fi putut fi posibilă fără sprijinul puternic al Universității Politehnica. Securitatea cibernetică nu este un lux și nu este negociabil și mă bucur că România găzduiește cel mai nou hub din Europa pentru creșterea rezistenței cibernetice europene”.
Roberto Viola, directorul general al Comisiei Europene DG CONNECT, a adăugat: „Odată cu deschiderea noului sediu, Centrul este acum complet echipat pentru a rula cu viteză maximă ca jucător cheie în peisajul securității cibernetice din UE. Un avantaj cheie al Centrului este clar: o poziție unică pentru a sprijini capacitățile de securitate cibernetică de-a lungul întregului lanț valoric, de la cercetare până la implementarea tehnologiilor cheie și a proiectelor operaționale. Să lucrăm împreună pentru un viitor mai sigur cibernetic, mai rezistent cibernetic și mai pregătit.”
Pascal Steichen, președintele Consiliului de conducere al ECCC, a declarat: „Este începutul adevăratei aventuri a ECCC, care are misiunea de a poziționa Europa ca un diferențietor și lider în tehnologie, în special în domeniul cibernetic, și cred cu adevărat că avem capacitatea de a o face”.
Luca Tagliaretti, directorul executiv al ECCC, a declarat: „Acesta este un nou capitol pentru ECCC și sunt cu adevărat onorat de prezența partenerilor cheie care au contribuit la atingerea acestei etape finale. Dar munca grea pentru ECCC începe abia acum, deoarece trebuie să își îndeplinească mandatul și să se poziționeze ca un organism esențial al UE în ecosistemul instituțional de securitate cibernetică pentru a proteja piața noastră digitală și cetățenii europeni”.
Lasă un răspuns