Utilizarea științei datelor în detectarea amenințărilor persistente avansate

În peisajul digital interconectat de astăzi, amenințarea atacurilor cibernetice este mai mare ca niciodată. Printre cele mai insidioase dintre aceste amenințări se numără atacurile persistente avansate (APA), atacuri sofisticate orchestrate de adversari pricepuți cu obiective specifice în minte, cum ar fi spionajul, furtul de date sau sabotajul. Amenințările persistente avansate sunt astăzi o problemă de securitate cibernetică semnificativă îngrijorătoare, care prezintă riscuri grave pentru organizații, guverne și indivizi.
Măsurile de securitate tradiționale încearcă să detecteze și să atenueze APA datorită naturii lor complexe și în continuă evoluție. Apariția științei datelor a oferit noi căi pentru identificarea și combaterea eficientă a acestor amenințări, jucând astăzi un rol crucial în detectarea amenințărilor persistente avansate. Complexitatea și caracterul ascuns al APA necesită tehnici avansate de detectare, unde metodologiile științei datelor sunt esențiale.

Detectarea amenințărilor persistente avansate în războiul cibernetic – Studii academice

Sfetcu, Nicolae (2024), Detectarea amenințărilor persistente avansate în războiul cibernetic – Studii academice, IT & C, 3:2, 22-31, DOI: 10.58679/IT78363, https://www.internetmobile.ro/detectarea-amenintarilor-persistente-avansate-in-razboiul-cibernetic-studii-academice/   Detecting Advanced Persistent Threats in Cyber Warfare – Academic Studies Abstract In the ever-evolving landscape of cybersecurity, advanced … Citeşte mai mult

Metode, tehnici și modele ale amenințărilor persistente avansate – Ciclul de viață al APT

Amenințările persistente avansate folosesc o varietate de metode și tehnici, cele mai utilizate fiind phishing și spear-phishing, inginerie socială, descărcare neintenționată (drive-by-download), exploit zero-day, programe malware și backdoor, și gura de apă (watering hole). În APT, este dificil de identificat cine este atacatorul, întrucât aceștia folosesc adesea conceptul de steagul fals, identificându-se drept altă persoană, pentru a-și camufla operațiunile. Pe lângă actorii statali, există grupuri de criminali cibernetici cu finanțare privată și care nu răspund intereselor guvernamentale, folosind diferite metode de propagare. În general spionajul cibernetic realizat de acești actori au ca ținte organizațiile diplomatice și industria tehnologiei informației.

Articolele fără specificarea altei licențe CC au licența CC BY-NC-ND.