Tehnologia radar, coloana vertebrală a sistemelor moderne de apărare în războiul electronic

Acest eseu evidențiază importanța critică a tehnologiei radar în războiul electronic, ilustrând modul în care susține și îmbunătățește capacitățile militare într-un mediu de amenințare în continuă evoluție. Interacțiunea dintre progresele tehnologice și cerințele strategice asigură că tehnologia radar va rămâne un domeniu-cheie în cercetarea și dezvoltarea în domeniul apărării.

Instrumente utilizate în dezvoltarea IA – Testul Turing

Sfetcu, Nicolae (2024), Instrumente utilizate în dezvoltarea IA – Testul Turing, IT & C, 3:3, 3-10, DOI: 10.58679/IT18405, https://www.internetmobile.ro/instrumente-utilizate-in-dezvoltarea-ia-testul-turing/   Tools Used in AI Development – The Turing Test Abstract Artificial intelligence has become a cornerstone of modern technological innovation, … Citeşte mai mult

Alinierea, explicabilitatea și confinarea ca obiective ale inteligenței artificiale

Dezvoltarea inteligenței artificiale a avansat rapid, aducând cu ea atât oportunități fără precedent, dar și riscuri semnificative. Printre domeniile critice de focalizare în cercetarea și dezvoltarea AI se numără alinierea, explicabilitatea și confinarea. Aceste obiective sunt esențiale pentru a se asigura că sistemele AI funcționează în siguranță, transparent și în limitele dorite. Alinierea în IA se referă la congruența dintre obiectivele sistemelor AI și valorile, intențiile și scopurile creatorilor lor umani. Explicabilitatea în AI se referă la capacitatea sistemelor AI de a oferi un raționament ușor de înțeles și transparent pentru deciziile și acțiunile lor. Confinarea AI se referă la strategiile utilizate pentru a restricționa sistemele AI în limitele operaționale definite.

Tendințe în evoluția inteligenței artificiale – Agenți inteligenți

Progresele tehnologice au facilitat integrarea IA în viața de zi cu zi, cu aplicații variind de la asistenți virtuali la vehicule autonome. Algoritmii de învățare automată, alimentați de cantități mari de date, au permis sistemelor IA să învețe și să se adapteze în mod autonom, imitând aspecte ale învățării umane. Cu toate acestea, au apărut preocupări etice cu privire la implicațiile IA asupra angajării, confidențialității și dinamicii societății.

Inteligența artificială în comunicații în războiul electronic

Sfetcu, Nicolae (2024), Inteligența artificială în comunicații în războiul electronic, IT & C, 3:2, 32-49, DOI: 10.58679/IT20921, https://www.internetmobile.ro/inteligenta-artificiala-in-comunicatii-in-razboiul-electronic/   Artificial Intelligence in Communications in Electronic Warfare Abstract Artificial intelligence is a critical force multiplier in electronic warfare and can be … Citeşte mai mult

Provocări și limitări în utilizarea inteligenței artificiale

Sfetcu, Nicolae (2024), Provocări și limitări în utilizarea inteligenței artificiale, IT & C, 3:1, 3-10, DOI: 10.58679/IT76296, https://www.internetmobile.ro/provocari-si-limitari-in-utilizarea-inteligentei-artificiale/   Challenges and Limitations in the Use of Artificial Intelligence Abstract The use of artificial intelligence (AI) has expanded dramatically across sectors … Citeşte mai mult

Securitatea cibernetică și războiul cibernetic

Securitatea cibernetică reprezintă totalitatea măsurilor de protecție a sistemelor și rețelelor informatice împotriva atacurilor de către actori rău intenționați prin care se pot aduce atingere activelor digitale sau fizice, sau imaginii unei persoane sau organizație, se poate perturba o anumită activitate sau influența negativ o anumită tendință. Domeniul securității cibernetice este în flux constant, adaptându-se la peisaj digital în continuă schimbare. Războiul cibernetic implică utilizarea atacurilor cibernetice la nivel statal, provocând daune comparabile războiului real și/sau perturbând infrastructura și sistemele inamice. Viitorul securității cibernetice și al războiului cibernetic rămâne incert. Tehnologii emergente precum calculul cuantic și inteligența artificială se așteaptă să revoluționeze capabilitățile atât ofensiv cât și defensiv. Comunitatea globală trebuie să anticipeze evoluția peisajului amenințărilor și să-și adapteze strategiile în consecință.

Algoritmi IA utilizați în securitatea națională

Inteligența artificială este un domeniu tehnologic în creștere rapidă, care captează atenția în domeniul apărării, factorilor de decizie politică și concurenților internaționali deopotrivă. Inteligența artificială joacă din ce în ce mai mult un rol semnificativ în analiza inteligenței, care este procesul de colectare, evaluare și interpretare a informațiilor pentru a produce inteligență acționabilă, și securitatea națională în general.

Modelarea amenințărilor în inteligența artificială

Sfetcu, Nicolae (2023), Modelarea amenințărilor în inteligența artificială, IT & C, 2:4, 54-62, DOI: 10.58679/IT61076, https://www.internetmobile.ro/modelarea-amenintarilor-in-inteligenta-artificiala/   Threat Modeling in Artificial Intelligence Abstract Artificial intelligence (AI) has seen rapid progress in recent years, transforming various industries and fields. However, alongside … Citeşte mai mult

Provocări în inteligența artificială

Inteligența artificială este un domeniu transformator care a captat atenția oamenilor de știință, inginerilor, întreprinderilor și guvernelor din întreaga lume. Pe măsură ce avansăm mai departe în secolul 21, au apărut câteva tendințe proeminente în domeniul IA. Inteligența artificială și tehnologia de învățare automată sunt utilizate în majoritatea aplicațiilor esențiale ale anilor 2020.

Propunerile de control al capabilității inteligenței artificiale, denumite și în mod mai restrictiv confinarea IA, urmăresc să sporească posibilitatea de a monitoriza și controla comportamentul sistemelor IA, inclusiv inteligența generală artificială, propusă pentru a reduce pericolul pe care l-ar putea prezenta dacă sunt nealiniate.

Cercetarea și dezvoltarea menite să valideze răspunsuri la toate aceste întrebări trebuie să includă filozofia pentru formalismele sale robuste.

1 2

Articolele fără specificarea altei licențe CC au licența CC BY-NC-ND.